Info Terkejut Mengenai Kacang Soya!
=================================
Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll.
Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.
Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi sebaliknya.
Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia
yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.
Antara keburukan kacang soya:-
1.Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
2.Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
3.Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual/sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).
4.FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!
5.Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone(sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)
Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna
dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.
Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tidak mampu nak mendeaktifkan perencat enzim ini.
Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino.
Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama phytic acid yang merupakan satu bahan anti-nutrien.
Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.
Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (diperingkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .
Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu,
sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit.
6.Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.
Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.
Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.
Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa.
Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.
FAKTA:
Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh!
FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan,boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.Oleh itu kembalilah kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis makanan dan cara pemakanan.
SELAMATKAH ESP SHAKLEE??
Kenapa ESP SELAMAT DIAMBIL?
Sebab ESP kacang soyanya NON-GMO.
Soya di pasaran kebanyakkannya GMO. GMO bermaksud, soya ini dipanaskan pada suhu yang tinggi dan molekulnya telah berubah. Dan kebanyakkan soya di pasaran dicuci dengan alkohol kerana alkohol murah menyebabkan isoflavin yg bermanfaat hilang, sekaligus menyebabkan pencemaran berlaku akibat bhn kimia yg digunakan semasa pemprosesan. Di sinilah punca bahaya soya yg dikatakan di atas.
Berbeza denga ESP, ESP merupakan NON-GMO, di mana ia dicuci dengan air utk membekalkan isoflavin dalam soya tersebut, dan ia diproses pada suhu yang rendah, tanpa memusnahkan isoflavin dan tiada pencemaran berlaku. Selamat diambil pada sukatan yang diberikan iaitu 3 sudu besar sehari.
Apapun yang diambil secara berlebihan mendatangkan mudarat, hatta ubat akan jadi racun jika diambil dengan berlebihan. ESP pada sukatan 3 sudu besar sehari adalah selamat, dan sebab itu ia berbeza berbanding soya lain di pasaran sana.
Jadi sebagai pengguna kita kena alert/ teliti dan pastikan sesuatu itu betul/ tidak sebelum 'melabelkan" sesuatu perkara / produk itu berbahaya/ tidak..terutama bg produk yang berada di pasaran. Jangan CEPAT MELATAH.
Sebenarnya kita dah consume kacang soya lama dah.. kacang soya berasal dari negara asia timur (jepun, korea, china) dan Jepun mula mengeksport ke Eropah seawal sebelum perang lagi.
Antara makanan orang asia yang berasas kan soya spt kicap,tempe, tauchu dll. Apa artikel di atas cuba wujudkan adalah sentimen anti kacang soya. Satu pergerakan yang sama juga dengan anti minyak kelapa sawit. Masing-masing memburukkan satu sama lain dan senjata paling ampuh adalah dengan meletakkan nilai2 keagamaan.
Kacang soya bukanlah sesuatu yang haram, ia suatu yang baik. Dan yang baik semua datang dari Allah.
Kenapa ESP SELAMAT DIAMBIL?
Sebab ESP kacang soyanya NON-GMO.
Soya di pasaran kebanyakkannya GMO. GMO bermaksud, soya ini dipanaskan pada suhu yang tinggi dan molekulnya telah berubah. Dan kebanyakkan soya di pasaran dicuci dengan alkohol kerana alkohol murah menyebabkan isoflavin yg bermanfaat hilang, sekaligus menyebabkan pencemaran berlaku akibat bhn kimia yg digunakan semasa pemprosesan. Di sinilah punca bahaya soya yg dikatakan di atas.
Berbeza denga ESP, ESP merupakan NON-GMO, di mana ia dicuci dengan air utk membekalkan isoflavin dalam soya tersebut, dan ia diproses pada suhu yang rendah, tanpa memusnahkan isoflavin dan tiada pencemaran berlaku. Selamat diambil pada sukatan yang diberikan iaitu 3 sudu besar sehari.
Apapun yang diambil secara berlebihan mendatangkan mudarat, hatta ubat akan jadi racun jika diambil dengan berlebihan. ESP pada sukatan 3 sudu besar sehari adalah selamat, dan sebab itu ia berbeza berbanding soya lain di pasaran sana.
Jadi sebagai pengguna kita kena alert/ teliti dan pastikan sesuatu itu betul/ tidak sebelum 'melabelkan" sesuatu perkara / produk itu berbahaya/ tidak..terutama bg produk yang berada di pasaran. Jangan CEPAT MELATAH.
Sebenarnya kita dah consume kacang soya lama dah.. kacang soya berasal dari negara asia timur (jepun, korea, china) dan Jepun mula mengeksport ke Eropah seawal sebelum perang lagi.
Antara makanan orang asia yang berasas kan soya spt kicap,tempe, tauchu dll. Apa artikel di atas cuba wujudkan adalah sentimen anti kacang soya. Satu pergerakan yang sama juga dengan anti minyak kelapa sawit. Masing-masing memburukkan satu sama lain dan senjata paling ampuh adalah dengan meletakkan nilai2 keagamaan.
Kacang soya bukanlah sesuatu yang haram, ia suatu yang baik. Dan yang baik semua datang dari Allah.
SMS/WhatsApp: 0139737229 (Wanie) ID Shaklee : 883691
Call/ Wsap/Sms : 013 9737229 (Wanie)
Mommy Afnan memberikan harga ISTIMEWA untuk anda..!!
Mommy Afnan memberikan harga ISTIMEWA untuk anda..!!
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
No comments:
Post a Comment